Vaccinaties
Het eerste waar je waarschijnlijk aan denkt als we het over preventieve zorg hebben: de vaccinatie.
In ons land komen een aantal besmettelijke en levensbedreigende dierziekten voor. Gelukkig kunnen we jouw dier hier makkelijk tegen beschermen door hem/haar te vaccineren. Sommige vaccinaties zijn voor alle dieren van belang, andere zijn alleen onder bepaalde omstandigheden nodig. We bekijken samen met u wat nodig is, zodat we geen onnodige vaccinaties geven. Dit heet vaccineren op maat.
Bijna nog belangrijker dan de vaccinatie is de hier aan gekoppelde gezondheidscontrole. Tijdens het vaccinatieconsult checken we jouw dier van top tot teen. Hierdoor kunnen we beginnende gezondheidsproblemen vaak tijdig ontdekken. Dieren laten het namelijk slecht merken als iets niet in orde is.
Preventie vlooien en wormen
Wij vragen tijdens een consult regelmatig of jouw dier ook ontwormt en ontvlooit wordt. Dit doen wij omdat wormen aan de buitenkant niet zichtbaarzijn, maar alle dieren worden herhaaldelijk besmet vanuit de omgeving. Sommige wormsoorten zijn onschuldig, maar andere kunnen schadelijke gezondheidsrisico's met zich meebrengen voor dier en mens.
Vlooien zorgen niet alleen voor verschrikkelijke jeuk, maar ze kunnen ook zeer vervelende ziektes en wormen overbrengen naar jouw dier. Als je eenmaal vlooien in huis hebt kan het bovendien heel lastig zijn om er weer van af te komen. Gelukkig zijn er allerlei anti-vlooien middelen beschikbaar om jouw huis en dier hiertegen te beschermen.
In de praktijk bieden we de keuze uit druppels, tabletten of een halsband met een werkingsduur variërend van vier weken tot acht maanden. We bekijken graag samen welke optie het beste past bij jullie.
Overgewicht
Helaas zien we dat overgewicht en bijbehorende problemen in de westerse wereld niet langer een aandoening is die voorbehouden is aan mensen. Ook bij onze huisdieren komt obesitas steeds vaker voor. En dat is jammer, want dit is te voorkomen.
Het kan een grote uitdaging zijn om een dier weer op een gezond gewicht te krijgen. Niet alleen het dieet, maar ook de levensstijl moet vaak aangepast worden. Dit vergt dan ook inzet en doorzettingsvermogen van jouw kant. En laten we eerlijk zijn, die smekende ogen van jouw dier helpen hierbij niet.
Daarom hebben we in onze praktijk het gewichtsconsult geïntroduceerd. De dierenartsen en assistentes begeleiden jou en jouw dier tijdens een reeks van consulten in het bereiken van een gezond gewicht. Neem contact met ons op voor meer informatie over dit consult.
Gebitsproblemen
Zo'n 80% van de honden en katten boven de drie jaar heeft last van gebitsproblemen door tandplak en tandsteen. Dit kan leiden tot een onaangename mondgeur, ontstoken tandvlees, pijn bij het eten en afstandelijk gedrag. Als we hier niets aan doen dan kan dit op den duur lijden tot ernstige ontstekingen, tandverlies en zelfs hartproblemen.
We raden aan om al op jonge leeftijd te starten met het dagelijks poetsen van de tanden. En ook bij een ouder dier kunt u nog starten met het poetsen van de tanden.
Mocht het toch niet lukken, dan geven we u graag advies over alternatieven om het gebit van uw dier schoon en fris te houden.