Diagnostiek | Dierenkliniek Osdorp

Onderzoek

Wanneer het lastig blijkt om te achterhalen wat jouw dier onder de leden heeft, dan kan er aanvullend onderzoek gedaan worden om de juiste diagnose te kunnen stellen. Wij hebben daarvoor een uitgebreid laboratorium, echografie en digitale röntgen.

Laboratorium

In ons laboratorium beschikken wij over eigen bloedanalyse apparatuur, diverse in-huis testen en hebben wij ervaring met microscopie. Hiermee kunnen wij uitgebreid bloed, urine, ontlasting en huid onderzoek doen. Vrijwel al deze onderzoeken zijn dezelfde dag afgerond, waardoor we binnen een dag de uitslag nog met je kunnen bespreken en direct kunnen starten met een behandelplan.

Shutterstock 1646551627
Shutterstock 183605492

Echografie

Door middel van een echo krijgen wij belangrijke informatie over de vorm en de opbouw van het orgaan. Hierdoor kunnen we zien of en aan welke aandoening jouw dier lijdt. Het onderzoek is in principe niet belastend, maar kan wel spannend zijn voor jouw hond of kat. Het kan voorkomen dat jouw dier zo angstig is, dat het beter is om een lichte narcose te geven. Dit wil zeggen dat zij een middel krijgen waarvan ze rustiger worden met minimale effecten op de functie van het orgaan. Om een echo goed uit te voeren hebben we een speciale onderzoekstafel en moet er een stukje van de vacht worden geschoren. Dit allemaal om het orgaan goed in beeld te kunnen brengen.

Röntgenfoto's

Röntgenfoto’s maken is één van de methodes om de binnenkant van een dier te bekijken. Er kan bijvoorbeeld goed beoordeeld worden of er een bot gebroken is of dat er een vreemd object in de maag of darmen zit. De longen en het hart kunnen beoordeeld worden en we kunnen met röntgenfoto’s goed zien of er gewrichtsslijtage heeft plaatsgevonden. Tijdens het maken van een foto geven we zo nodig een lichte narcose. Het grote voordeel van digitale röntgen is dat het beeld veel sneller te bekijken is. Doordat de foto’s direct beoordeeld kunnen worden is er uiteindelijk minder straling nodig. Dat is fijn voor mens en dier.